Miten nopeasti kunto nousee

Kuntoilu
by Sanni/ on 05 Jul 2024

Miten nopeasti kunto nousee

Treenaaminen tuo heti mieleen kysymyksen, miten nopeasti kunto nousee. Toisinaan tuntuu siltä, että treenaaminen vie kuntoa ihan toiseen suuntaan, mitä itse olisi halunnut. Liian usein aloittelijalla tulee se virhe, että kehoa rasitetaan liikaa eikä treenaamisesta ole mitään hyötyä. Kun treenaaminen on määrätietoista ja säännöllistä, pitää myös tulla riittävästi lepoa, että kokonaisuus pysyy hyvässä tasapainossa. Jos kunto ei nouse, on selvää, että palautumista ei ole tullut riittävästi.

Kunto nousee myös levossa

Tavoitteellinen treenaaminen sopii meille kaikille, mutta on muutamia tärkeitä asioita, joista meidän on pidettävä huolta. Harjoittelu on oltava tasapainoista eli se ei saa olla liian kevyttä, mutta ei myöskään liian kuormittavaa. Kumpikaan kahdesta äärilaidasta ei auta kunnon nousuun.

Harjoitukseen voi sisällyttää eri tavoin vaikuttavia tehtäviä:

  • Kevyitä ja palauttavia harjoituksia
  • Kuntoa ylläpitäviä harjoituksia
  • Kuntoa kehittäviä harjoituksia
  • Erittäin kehittäviä harjoituksia
  • Kuormittavia harjoituksia
  • Kaikkia näitä harjoituksia tarvitaan, jotta kunto nousee järkevällä tavalla. Lepokin on siis tarpeen ja silloin voi seurata Englannin jalkapalloa sekä sitä, miten Valioliiga sarjataulukot kehittyvät kauden aikana.

    Miksi kunto ei nouse?

    Yleinen harhaluulo treenatessa on, että vaikka kunto olisi lähtötilanteessa huono, pitää treenata todella kuormittavilla harjoituksilla. Kunto nousee, jos harjoittelu on tasapainossa levon kanssa. Toinen merkittävä virhe on se, että jokainen harjoitus pitää kestää vähintään tunnin ennen kuin siitä on hyötyä.

    Ylikunto on ikävä tila, josta ei pääse eroon kuin riittävällä levolla. Ylikuormittuminen tapahtuu varsin nopeasti ja kysymyksessä on oikeastaan alikunto, sillä tilan aikana suorituskyky heikkenee huomattavasti. Tilasta palautuminen kestää varsin kauan ja monella liikunta jää siihen, kun suorituskyky katoaa lähes kokonaan.

    Kunto nousee ja kokonaiskuormituksen balanssi

    Kehon toiminta on siinä mielessä mielenkiintoinen, että sen palautumiskyky riippuu hyvin monesta eri asiasta. Kiire ja stressitasojen nousu hidastavat huomattavasti palautumista. Kokonaiskuormituksessa ei voi vain huomioida harjoittelun määrää vaan siinä on huomioitava myös muun elämän tuoma kuormitus.

    Jos on univajetta tai ravitsemus on jäänyt joksikin aikaa puutteelliseksi, on se huomioitava myös harjoittelussa. Lisäksi alkoholin käyttäminen ei ainakaan edistä palautumista. Nämä ovat akuutteja asioita, joita ei ole helppo myöntää. Tilanteessa olisi järkevintä keventää harjoittelua huomattavasti, mutta päätös ei ole helppo. Se toisi huomattavasti etua jatkoa ajatellen.

    Harjoittelun rytmittäminen

    Tärkeintä on oppia kuuntelemaan omaa kehoaan ja toisaalta myös harjoittelun rytmittäminen on järkevää opetella heti alusta lähtien. Jos et ole aiemmin treenannut säännöllisesti ja tietyllä tavalla tavoitteellisesti, sinun on syytä pyytää apua ohjelman luomiseksi. Sellaiset yritykset kuten Personal trainer Helsinki auttavat sekä antavat neuvoja, miten edetä järkevästi.

    Jos aloitat liikunnan täysin nollasta, on järkevintä aloittaa se kevyellä liikunnalla. Silloin keho tottuu siihen, että liikuntaa tulee hyvin maltillisesti ja saat kunnon nousemaan heti alusta lähtien. Kun saat kerättyä voimaa enemmän, on helpompi lisää myös harjoitukseen tehoja.

    Miten vältät ylikuormitusta ja kunto nousee?

    Jos olet ollut liikkumatta todella pitkään, ovat kävely tai pyöräilylenkit hyvä tapa aloittaa liikunta turvallisesti rasittamatta niveliä ja lihaksi liikaa. Lyhyetkin lenkit tekevät sinulle hyvää ja huomaat varsin nopeasti olon paranemisen. Tässäkin tilanteessa on pidettävä järki mukana eikä ahnehtia liikaa.

    Jos olet ollut sairaana, niin vältä silloin kuormittamasta kehoasi entistä enemmän. Sairastuminen rasittaa jo muutenkin elimistöä. Kun kunto nousee, on entistä tärkeämpää seurata kokonaiskuormitusta, sillä ylikunnon puolelle meneminen on todella pienestä kiinni ja aluksi sitä on edes vaikea huomata.